31 січня 2016

Як самому виростити хвойне дерево?

Приємно бачити у себе на дачній ділянці вічнозелені сосну, ялицю або тую. Виявляється, ці хвойні можна виростити з насіння.

Насіння більшості хвойних рослин потребують попередньої стратифікації, тобто витримці в помірно вологому субстраті (пісок, перліт, для великих - різаний сфагнум) при певній температурі.

Стратифікація насіння хвойних рослин може бути одноступеневою при мінус 4 - плюс 4 градуси, (часто в домашньому холодильнику буває помітно тепліше, тому корисно спочатку перевірити, яка там температура насправді, і, якщо потрібно, підрегулювати) або двоступеневої (спершу витримка насіння хвойних при кімнатній температурі, а потім при зниженій).

Однак є маленька тонкість. Посіви не можна відразу переносити з холоду в тепло - перерваний було спокій насіння може настати знову. Температуру доведеться підвищувати поступово протягом приблизно двох тижнів (для початку можна просто знову підняти температуру в холодильнику до + 10 градусов).

Насіння туї і туевик піддаються 2-3-місячної холодної стратифікації, ялиці та тсуги студії протягом 1-2 місяців. Пятіхвойние сосни (наприклад, сибірська і веймутова) стратифицируют 5-6 місяців, а двухвойние (сосна звичайна) - 2 місяці. Насіння ялівців довго не зберігаються, будучи посіяними під зиму, вони зійдуть на другий рік, або ж їх піддають двоступеневої стратифікації: 3 місяці в теплі і 4 - в холоді.

http://www.rostov.aif.ru/dontknows/kak_samomu_vyrastit_hvoynoe_derevo


0 коммент.:

Дописати коментар