28 січня 2016

Мінагрополітики презентувало Стратегію розвитку сільського господарства


Оскільки на даний момент сільське господарство і харчова промисловість України не досягли бажаного рівня конкурентоспроможності, Мінагрополітики прогнозує можливості для більшого розвитку, завдяки проведенню реформ та імплементації Єдиної комплексної стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій на 2015-2020 роки. Як передає кореспондент AgroNews, про це було заявлено в ході засідання парламентського комітету з питань земельної реформи в середовище, де були обговорені питання реалізації Стратегії.

Участь у засіданні взяли голова Мінагрополітики Олексій Павленко, представники профільних парламентських комісій, організацій та компаній-донорів, які фінансують більше 50 великих проектів у сфері українського АПК, експерти у сфері агрополітики.

У ході засідання, заступник міністра Владислава Рутицька зазначила, що фактично на сьогоднішній день середня врожайність пшениці в Україні майже в два рази менше, ніж, скажімо, у Франції та Німеччині. І очевидно, що для створення сучасного, ефективного сільського господарства і промислової переробки сільськогосподарської продукції не вистачає інвестицій. Підприємницькі ініціативи гальмуються поганими умовами ведення бізнесу, які характеризуються необгрунтованими адміністративними бар'єрами, корупцією і надмірним регулюванням.

При цьому, у сільській місцевості, за словами Владислави Рутицької, жорсткий ринок землі в поєднанні з низьким рівнем освіти, недоліком молодих, ділових, інноваційних фермерів призвели до утворення неефективної структури господарюючих суб'єктів і невикористання потенціалу для підвищення продуктивності та диверсифікації. Висока ж залежність від обмеженого числа експортних товарів (в основному сировинних) і партнерів робить Україну вразливою до несприятливих погодних умов, політичним подіям і ринковій кон'юнктурі і цін.

Якщо потенціал України не розкрити найближчим часом, країна може втратити прекрасну можливість скористатися зростаючими світовими сільськогосподарськими ринками. "Існує цілком реальна небезпека втратити експортні можливості, оскільки більш конкурентоспроможні, гнучкі і здатні швидше адаптуватися конкуренти заволодіють найбільш перспективними і цінними можливостями на світовому ринку", - підкреслила заступник міністра.

На думку Владислави Рутицької, для того, щоб повною мірою використати сприятливу кон'юнктуру світового ринку сільськогосподарської продукції, необхідно розкрити потенціал сільського господарства та агробізнесу України шляхом проведення глибокої, довгострокової і збалансованої реформи, спрямованої на підвищення конкурентоспроможності галузі.

При цьому в ході засідання між його учасниками виникла дискусія щодо механізмів реалізації стратегії. Зокрема, вони зазначили, що позиція Міністерства з цього питання повинна бути більш чіткою, а в стратегії повинно бути прописано якомога більше робочих моментів для аграріїв - наприклад, як надалі в Україні буде організована робота по спецрежиму оподаткування для аграріїв.

Президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко виступив на підтримку даного документа, однак зазначив, що недоліком представленої Стратегії є відсутність більш детальної конкретики.

У свою чергу член Комітету Валерій Давиденко попросив профільне міністерство звернути увагу на проблеми простого сільгоспвиробника. Зокрема на те, що на сьогоднішній день витрати на оформлення документів і логістику для зерновиробників обходяться в приблизно 35% вартості самого зерна.

Підводячи підсумок дискусії, голова парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Тарас Кутовий висловив загальну думку експертного співтовариства про те, що Мінагрополітики необхідно продемонструвати всі напрямки реалізації стратегії на більш високому рівні.

Також, учасники засідання обговорили питання збитковості ПАТ "Аграрний Фонд" і приватизації держпідприємств.

Нагадаємо, що Міністерство аграрної політики та продовольства України розробило проект Єдиної комплексної стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій на 2015-2020 роки.



За інформацією Мінагрополітики, Стратегія спрямована на вирішення реальних потреб галузі, в результаті всеосяжного процесу консультацій із зацікавленими сторонами, в тому числі представниками громадянського суспільства, бізнесу, а також міжнародними донорами. З метою розробки проекту Стратегії Мінпгрополітікі було створено 8 робочих груп і 24 підгрупи, які готували напрацювання за різними горизонтальним тематичних питань. Фінансування розробки стратегії здійснювалося за рахунок коштів ЄС. У підготовці ж документа брали участь USAID, Світовий Банк, МФК, ФАО, ЄБРР, ОЕСР, ЄІБ, представники Канади та Швейцарії, а також вітчизняні фахівці з команди Нацради Реформ і громадських організацій. Нагадаємо, що раніше проект Стратегії підтримав Національна рада реформ на своєму засіданні 9 листопада.

Основною метою стратегії є підвищення конкурентоспроможності сільського господарства та сприяння розвитку сільських територій на постійній основі у відповідності зі стандартами ЄС та міжнародними стандартами.



Стратегія охоплює 10 головних пріоритетів, що забезпечують комплексну, неупереджену, реалістичну концепцію розвитку і загальні принципи реформування: бізнес-клімат та протидія корупції; земельна реформа; інституційна реформа; продовольча безпека; оподаткування; агропродовольчі ланцюжка додаткової вартості; розвиток села; міжнародні ринки і торгова політика; освіта, наука і консультаційні послуги; захист навколишнього середовища та управління природними ресурсами.


27 січня 2016
http://agronews.ua/node/61612

0 коммент.:

Дописати коментар