29 січня 2016

Вінницькі мисливці взялися рахувати диких тварин




За двома зайцями. Вінницькі мисливці взялися рахувати диких тварин. Чоловіки вийшли у ліси та поля, аби провести облік зайців і лисиць. Кажуть: у такий спосіб традиційно підбивають підсумки сезону полювання та приймають рішення на наступний рік. Якщо пухнастих замало – на них встановлюють обмеження чи взагалі не чіпають.

Сезон полювання закінчився, а вони знову у пошуках зайців та лисиць. Щоправда, цього разу без зброї. Вінницькі мисливці та єгері зібралися, аби диких тварин порахувати.
Тактика підрахунку, як і тактика полювання – злагоджено та галасливо вздовж обраної ділянки мисливці рухаються з собаками. За кілька хвилин від шуму тікає перший заєць.
Слідом за вухатим з’являється лис. Аби полювання на цих тварин не заборонили – їх щільність має бути 1 на 1000 гектарів.

Єгер Олександр Ткаченко розповідає, що останніх декілька років зайців стало більше.

Єгері Вінницького району у супроводі екологів підраховують зайців-русаків та лисиць. Облік в області проводять також оленів плямистих, вовків, козуль та кабанів, втім, таких тварин у цих краях немає. Але за дичину, яка прижилася тут, кажуть: постійно хвилюються. Бо ж маленькі зайченята гинуть на полях під колесами техніки, а лисиці - наївшись отруєних гризунів. Але найбільша загроза для фауни – браконьєри. 

Начальник відділу комплексного управління природоохоронною діяльністю Департаменту екології та природних ресурсів Вінницької ОДА Дмитро Герус розповідає, що наразі дуже багато зафіксовано фактів про використання безпілотників, браконьєри стріляють з-під фар, стріляють вдень, стріляють вночі. Коли будуть підбиті підсумки цього обліку, до губернатора буде направлена доповідна про необхідність застосування відповідних заходів.

Перший заступник начальника Державної екологічної інспекції у Вінницькій області Ігор Осадчук каже, якщо полювання і в забороненому місці не мало наслідків добування тварин, то таке порушення карається від попередження до штрафу 1200 грн, а якщо мало наслідок добування тварин – матеріали передаються на розгляд місцевих судів і там передбачена конфіскація майна, і штрафи відповідно зростають в рази.

Тим часом мисливці завершують обхід території та хваляться першими результатами.
Анатолій Тушинський, голова Вінницької міськрайонної організації «Українське товариство мисливців та рибалок зазначає: «Сьогодні ми пройшли 50-40 га і підняли 5 зайців. Це свідчить про те, що щільність більша на 1000 га. Цьогорічна тенденція до зростання скоріше за все пов’язана з налагодженням сільського господарства».

Перші показники дають втішні надії, але до остаточних результатів потрібно перевірити ще тисячі гектарів. Чи доведеться цього року полювати на когось із тварин менше – знатимуть пізніше. Але кому стовідсотково варто боятися 2016-го – так це браконьєрам. Їх каратиме закон, а мисливці кажуть: провчатимуть власними способами.

0 коммент.:

Дописати коментар