31 січня 2016

«Лісові ванни»: користь прогулянок на свіжому повітрі

Дослідження в Японії показали, що лісові прогулянки позитивно позначаються на стані імунної системи людини. Жителі Японії при будь-якій можливості поспішають покинути місто, щоб провести день в лісі і прийняти так звані «лісові ванни», або shinrinyoku по-японськи.

В ході двох досліджень (у першому випадку група піддослідних становила 260 здорових людей, а в другому - 12) вчені прийшли до висновку, що прогулянки в лісі сприяють зниженню частоти пульсу і кров'яного тиску. Оздоровчий ефект від прогулянок зберігався протягом місяця. Аналіз слини випробовуваних показав зниження рівня кортизолу, отже, піддослідні були менше схильні до стресу.

Випробувані були розділені на тих, хто залишився в міському середовищі, і тих, хто був відправлений у лісопаркову зону. Обидві групи займалися аналогічною діяльністю і їли однакову їжу. Дослідники вважають, що фітонциди - речовини, які захищають дерева від комах і гниття, так чи інакше, впливають на хімічні процеси в мозку людини.

Інші дослідження показали, що в результаті перебування на природі у людини збільшується кількість природних клітин-кілерів, які борються з раком, підвищується кількість лейкоцитів, а також знижується рівень глюкози у діабетиків.

Професор Цин Лі, президент Японського Товариства лісової медицини (Society of Forest Medicine) зазначив, що «лісові ванни» «можуть мати профілактичний вплив на виникнення і розвиток раку».

Раннє було проведено дослідження, яке показало, що спокійні пейзажі благотворно діють на мозок, покращуючи його кровопостачання; це дозволяє утворювати більше зв'язків між різними ділянками мозку.

Японські вчені також дійшли висновку, що відчуття від сонячного світла, запаху дерев і шуму води виробляють заспокійливий ефект.

Природотерапія

Контакт з природою використовується як терапія в різних країнах. Ева Карьялайнен з НДІ лісу Фінляндії, яка займається питаннями соціально сталого лісокористування, підтримує висновки досліджень і відзначає, що перебування в лісі зміцнює фізичне і психічне здоров'я за рахунок зниження нервового напруження.

У Великобританії і Європі депресія лікується сільськогосподарськими роботами і садівництвом. Догляд за рослинами або тваринами на свіжому повітрі робить позитивний вплив на хворих з клінічною депресією.

У Великобританії існує більше трьох десятків таких ферм по догляду (care farms), в Норвегії - близько 400, у Нідерландах - близько 600. Ці ферми є складними складовими широкого наукового напряму в екотерапія, але навіть прості прогулянки на свіжому повітрі можуть бути корисні.

Дослідження у Великобританії показали, що з тих людей, які здійснювали прогулянки на природі, більше 70 відсотків відчули приплив бадьорості.

Дослідження, проведені в Сполучених Штатах, також показали, що зелені насадження роблять позитивний вплив на гіперактивність і СДУГ (синдром дефіциту уваги з гіперактивністю).

За матеріалами: epochtimes.ru
Ukrainianwall.com
31 січня 13:36 2016

http://ukrainianwall.com/health/lesnye-vanny-polza-progulok-na-svezhem-vozduxe/

0 коммент.:

Дописати коментар