28 січня 2016

Мешканці Биківні: Київ виділив тут землю АТОшникам, щоб вирубати ліс


Останні кілька тижнів жителі селища Биківня Деснянського району Києва ходили до Київської держадміністрації ледь не щодня, як на роботу. То з пікетами та плакатами, щоб чиновники не допустили вирубки Биківнянського лісу, то на перемовини з депутатами, на яких пояснювали, де ж побачили ризики знищення насаджень та що пропонують робити. Нещодавно відбулася чергова зустріч активістів із чиновниками. Як переконують биківнянці, все лишилося без змін і ризики знищення лісу залишаються.


«ПРИКРИВАЮТЬСЯ БІЙЦЯМИ»

Історія знищення лісу у Биківні, на жаль, не нова. Як розповіла депутат Київради Тетяна Меліхова, один з найбільших дерибанів тут був за часів Леоніда Черновецького, коли 200 земельних ділянок отримали підставні особи. У Миколи Косинця, голови ініціативної групи селища, є свої дані — землю посеред лісу отримали 800 чиновників. А торік КМДА виділила тут 92 земельні ділянки для сімей загиблих бійців АТО, ще 49 ділянок місто зарезервувало. Однак мешканців Биківні стривожив проект Детального плану території селища (ДПТ), який місто розробило з урахуванням ділянок для військових. Мешканці вважають, що під прикриттям родин АТО чиновники хочуть дати старт знищенню 200 гектарів лісу.

«Чиновники спеціально цей ДПТ роблять, вводять туди АТОвців, воїнів Небесної Сотні, щоб прикриватися. Забудовник буде все це робити під прикриттям бійців. Але проблема в тому, що треба прокладати дороги, комунікації, вирубати ліс і платити державі збитки за вирубку — наприклад, за зрубану сосну треба відшкодувати чотири тисячі гривень, а є ділянки, де росте до ста сосен, це — 400 тисяч гривень. Хіба ж потягне це родина АТОвця? Звісно, ні. А комунікації, дороги? Один метр комунікації коштує приблизно п’ять тисяч гривень. А їм дають ділянки на кілометр-два в глибині лісу», — розповів Микола Косинець.

«НА КОНФЛІКТНИХ ДІЛЯНКАХ ЛІСУ НЕМАЄ»

Можливо, проблемні ділянки бійцям роздали навмисно, щоб родинам простіше було їх продати і, таким чином, «увімкнути» зелене світло для знищення дерев. За інформацією жителів Биківні, викупити «незручні» землі готовий скандальний забудовник, голова «Укрбуду» Максим Микитась, котрий був депутатом Київради у попередньому скликанні. Ці побоювання і розкрутили маховик протестів мешканців Биківні.

При КМДА утворили робочу групу, яка мала врахувати зауваження активістів. Керівник апарату виконавчого органу Київської міської ради Володимир Бондаренко зазначив, що на конфліктних ділянках лісу немає, оскільки 1951 року для маскування радіолокаційної станції тут були висаджені дерева, які юридично лісом не вважають. Тому чого хочуть биківнянці — не розуміє. Та щоб заспокоїти людей, з ДПТ виключено висотне будівництво, а усі скандальні земельні ділянки роздано під час каденцій попередньої Київради. Натомість пан Бондаренко закидає активістам, що вони даремно намагаються дестабілізувати ситуацію навколо детального плану території Биківні, бо йдуть на повідку у політичних сил, які не пройшли до Київради і намагаються заробити політичні дивіденди, свідомо вводячи в оману мешканців селища.

«МИ НА ПОРОЗІ ВИРУБКИ ЛІСУ»

Від того, як кожна сторона тлумачить визначення розданих земель (ліс це чи ні), залежить подальше використання території. Громада стоїть на тому, що хоч дерева штучно насаджені, все одно це є лісовою зоною. За словами Тетяни Меліхової, колись розглядали варіант, щоб цей ліс передали на баланс КП «Київзеленбуд» — тоді усі питання відпали б. Однак цього не зроблено. У Генплані розвитку міста Києва-2020 на місці цього лісу має бути, хоч як дивно, теж ліс. Та Генплан-2025 уже змінює функціональне призначення землі і зараховує її до території малоповерхової забудови.

На жаль, переконати владу у тому, що у Биківні є ліс, активістам не вдалося. «Громадськість вводять в оману. Ми на порозі вирубки лісу. Підтримки серед депутатів дуже мало. Я подавав на зарахування до робочої комісії 25 осіб від Биківні, в результаті — лише двоє. По цьому розпорядженню Кличка я подав на нього в суд, зараз готуємо другий позов, будемо проводити акції, сподіваємось на підтримку преси та телебачення», — додає Микола Косинець. Можливо, Києву варто підшукати інші землі для воїнів АТО, менш проблемні та суперечливі. А ліс лишити у спокої».

0 коммент.:

Дописати коментар