31 січня 2016

Лисиці прогулюються Садгорою

Новини Чернівців
15:02 (31.01.2016)
Фото з архіву «Погляду»
Мисливець каже, полювати на лисиць можна цілий рік

Хижаків розвелося досить багато, у пошуках їжі вони йдуть до людей

Основні переносники сказу дедалі частіше з`являються у населених пунктах області. Хоч для сельчан це і не є дивиною, та все одно моторошно. Адже навіть вдень можна побачити лиса, котрий спокійно гуляє селом. Не кажучи вже про райцентри та навіть Садгору, де теж цього року «засвітилися» лисиці. Люди кажуть, через відлигу хижаки часто підходять близько до населених пунктів.

Мешканка села Берестя, що на Новоселиччині, Любов Томулець розповідає, що хоч село і велике, але аж кишить лисицями.

- Звісно, люди бояться, але що з тим будемо робити. Полювати на них навіть нема кому. В нас багато покинутих домівок, адже близько половини села виїхали на заробітки в Італію, - каже жінка. – Обійстя заросли бур`янами, і лисиці поробили там схованки. Ось недавно сусід почув гамір у курнику, зайшов туди, і побачив, як лисиця вже доїдає півня. Він почав відганяти тварину, а та навіть не реагувала на чоловіка.

Пані Любов каже, у сусідів часто зникають кури, гуси. Один чоловік навіть камери встановив, адже думав, що хтось із односельців ласує чужим. Та з’ясувалося, що то лисиця пробирається через паркан і краде птахів.

У межах міст та сіл відстрілювати лисиць заборонено

- Тим паче, наші хати край села, за ними – ліс, - зазначає жінка. – Ось і ходять лисиці.

Перший заступник начальника Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства Роман Череватий пояснює, найперше, що потрібно, звернутися до голови сільської ради. Він своєю чергою повинен звернутися до районного УТМР, яким видали дозволи на відстріл лисиць. Отоді спеціально сформовані бригади будуть виїжджати і відстрілювати хижаків.

- У межах населеного пункту відстріл заборонено, - продовжує Р. Череватий. - У нас і по Садгірському району Чернівців подібна ситуація. Люди звертаються, бо бачать лисиць просто на вулиці. Але ми дозволів на відстріл не даємо. Людина може звернутися до санстанції. Але що вони будуть робити з лисицями – не знаю, адже усипляти їх теж не можна, бо діє Закон «Про жорстоке поводження з тваринами».

Краще полювати на хижаків із собаками


Ймовірно, така активність лисиць пов`язана з тим, що і у місті, і у селах багато смітників. До того ж поля оброблено хімікатами, якими труяться гризуни, зайці – а це основна база харчування для лисиць. Тому тварини, аби знайти харч, вимушені йти до людей. А найстрашніше те, що ці хижаки можуть бути заражені сказом.

- Голову кожної лисиці ми здаємо на перевірку до СЕС на сказ, - каже мисливець із 25-річним стажем Дмитро Столяр. - Якщо виявлять, що лисиця скажена – їх у тому районі знищуватимуть. Найчастіше їжджу до Глибоцького, Сторожинецького та Новоселицького району. Лисиць там дуже багато. Бувало, що з однієї нори по п`ять лисиць вибігало. Але зараз цим займатися можна хіба заради задоволення. Бо шкуру вигідно здати ніде. Раніше її можна було обміняти на патрони, ліценцію чи продати. Тепер доводиться їх збирати, а потім можна пошити шубу або шапку.

Лиса дозволено відстрілювати до кінця лютого, а загалом мисливський сезон закінчується наприкінці січня. Єгерські служби їх взагалі відстрілюють цілий рік.

- Полюють на лиса із норними собаками – таксами, фокстер`єрами, ягдтер`єрами. Я ходжу з ягдтер`єром ще з 1987 року. Це дуже агресивна собака. Вона є універсальною, - розповідає пан Дмитро.

Чоловік зазначає, що відлига – ідеальна погода для полювання. Адже лисиці ховаються у нори, і собаки їх просто виганяють звідти. Але якщо подибали лисицю у селі – її краще не зачіпати.

Яна МАРІЯНЧУК

0 коммент.:

Дописати коментар