31 січня 2016

Через 50 років Земля повністю покриється пластиковими відходами


Як показали останні дослідження, людство недооцінює загрозу, яка виходить від звичайних відходів нашої життєдіяльності, а сміття незабаром буквально заполонить нашу планету. Про це говорять багато експертів. Так, зовсім недавно вчені Лейчестерського університету (University of Leicester) зробили заяву, що вже до 50-60-м років нинішнього століття Земля повністю покриється пластиковими відходами.

На сторінках наукового видання Anthropocene Була опублікована стаття, в якій вчені докладно розповіли, який вплив на геологію планети виявляє людина. Фахівці зійшлися на думці, що пластик, у величезних масштабах вироблений людиною, поступово змінює вигляд Землі, десятиліттями розкладаючись на звалищах. Таким чином у мешканців блакитної планети є всі шанси назвати наступне століття «Пластиковим».

Ян Заласевіч, професор палеобіології університету Лейчестера, висловив свою стурбованість з приводу «пластикової епідемії» людства, адже цей матеріал за історичними мірками з'явився порівняно недавно, але вже зустрічається всюди. Щодня виробляються мільярди товарів і продуктів, упаковуваних в плівку, не кажучи вже про те, що цей матеріал активно використовується в створенні техніки, а часом і одягу.

На планеті не залишилося місця, де було б неможливо знайти пластмас. Цей матеріал настільки заполонив Землю, що навіть океанські глибини зберігають у собі пластикове сміття. Вчені стверджують, що при перетворенні на пакувальну плівку, щорічно вироблений у великих обсягах пластик досягне розмірів, достатніх для створення "кокона" для всієї земної кулі.

Фахівці вже давно прийшли до висновку, що цей матеріал губить природу не тільки в готовому вигляді (забруднення водойм і лісів, що приводить до смерті їхніх мешканців), але і в результаті розкладання. Протягом багатьох років пластик робить негативний вплив на геологію цілої планети, стаючи частиною грунту і отруюючи флору, а згодом і фауну, не оминаючи стороною людини.

Вчені дуже стривожені, так як люди перетворюють середовище свого проживання в пластиковий міхур, тим самим ставлячи під загрозу майбутнє всього живого на Землі. Адже боротися з пластиковими відходами на побутовому рівні не так вже й складно. Досить не викидати пластикову тару, де попало, і обов'язково прибирати за собою сміття після пікніка на природі.

0 коммент.:

Дописати коментар