29 січня 2016

Виступ Остапа Єднака на засіданні Верховної Ради України 29 січня 2016 року (Стенограма+Відео)


ГОЛОВУЮЧИЙ. Остап Єднак, будь ласка.

12:47:23

ЄДНАК О.В.

Шановні народні депутати, шановний народ України! Наслідки непрофесійного, нефахового та неякісного управління і фактично халатності можуть мати негативні наслідки для цієї галузі, для населення і навіть призвести до смертей. Саме такі наслідки ми можемо відчути уже цієї весни і влітку, коли схід і південь України може палати, адже через нефахове, неякісне і халатне управління в бюджеті цього року на утримання лісового господарства закладено 120 мільйонів гривень лишень з необхідних – близько півмільярда, 60 мільйонів з яких підуть на утримання природо-заповідного фонду. Що це значить? Що південь і схід України, лісгоспи, які є фактично дотаційними, функція яких – це збереження лісів, вони будуть без фінансування. Уже зараз працівники цих лісових господарств працюють лише один день на тиждень. Це значить, що в нас будуть незаконні рубки, тому що не буде, кому охороняти ліси. І це значить, що не буде, за що проводити протипожежні заходи в цих регіонах.

Я закликаю негайно уряд, Міністерство фінансів, Міністерство аграрної політики внести зміни до бюджету України і збільшити фінансування до необхідного рівня. Але ми не повинні просто механістично додати півмільярда гривень. Я закликаю також, щоб кожна стаття цих бюджетних витрат, щоб ми чітко бачили: і народні депутати, і громадські організації, і експертне середовище, - на що йде кожна копійка цих коштів, щоб ми, коли будемо затверджувати ці витрати, чітко розуміли, що ні одна копійка не буде вкрадена, як це, очевидно, було в минулі роки.

Натомість з хороших новин. Минулого року, коли ми затвердили мораторій на експорт необробленої деревини, фактично зараз щотижня я бачу в новинах примноження і збільшення інвестицій в деревообробну галузь. На Рівненщині будується величезний завод – це найбільша інвестиція в області, 20 мільйонів євро, на Волині, на Житомирщині. Тобто Верховна Рада України минулого року, заборонивши експорт необробленої деревини, фактично дала шанс деревообробній галузі на розвиток.

Також важливо розуміти, що в галузі є фаховий кадровий резерв, середня ланка управління – це молоді професійні кадри: спеціалісти, інженери, - які ніколи не були задіяні в корупційних оборудках, які не мали управлінських фактично повноважень. Вони зараз знаходяться, і саме з них ми повинні формувати кадровий резерв галузі і саме їх призначати на управлінські посади в лісовому господарстві, не колишніх крадіїв – директорів лісгоспів, не начальників обласних управлінь, і призначати фахових людей на управління галуззю. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

http://iportal.rada.gov.ua/meeting/stenogr/show/6106.html


0 коммент.:

Дописати коментар