31 січня 2016

Іван Валентік запропонував регіонам "практику випередження"

На спільній нараді повноважного представника Президента РФ в СФО Миколи Рогожкіна та Міністра природних ресурсів і екології РФ Сергія Донського в Читі керівник Рослесхоза Іван Валентік дав оцінку ефективності виконання переданих повноважень у сфері лісових відносин, включаючи підсумки пожежонебезпечного сезону 2015 року, суб'єктами РФ Сибірського федерального округу і поставив завдання на 2016 рік.

Завдяки природним умовам, площі і багатства лісів Сибір має виняткове значення для розвитку лісового комплексу всієї країни. Значна частина регіону є прикордонною, тому не менш важливим є і міжнародний аспект.

Площа лісового фонду СФО складає третю частину від загальної площі лісів Росії, 358500000 га, запаси деревини - 40% від експлуатаційної деревини країни, 32400000000 куб. м. В оренду для її заготівлі та інших видів користування передано 20% площі земель лісового фонду, або майже 70 млн га. Площа розрахункової лісосіки становить 267 млн ​​куб. м. У цілому ж по федеральному округу фактично заготовлюється трохи більше 62 млн куб. м.

Однак ефективна реалізація великого економічного потенціалу неможлива без вирішення нагальних проблем у суб'єктах СФО по виконанню переданих повноважень у сфері лісових відносин.

Позиції суб'єктів СФО в рейтингу з оцінки ефективності виконання переданих лісових повноважень за 2014 рік говорять самі за себе. Кращий суб'єкт СФО - Алтайський край - займає лише 22 місце і входить до групи із середніми показниками. Бурятія і Тива займають останні рядки цього рейтингу.

Події минулого року наочно показали, що в регіоні є дві основні "реперні точки" - охорона лісів від пожеж і нелегальні рубки.

За підсумками пожежонебезпечного сезону 2015 лісу СФО найбільше постраждали від лісових пожеж, про що говорять показники, які значно гірше аналогічних середніх даних по Росії, - перевищення по середній площі пожеж у півтора рази.

Якщо в цілому по країні показники по площах і кількістю лісових пожеж в 2015 році значно краще аналогічних показників 2014 року, то в Сибіру зафіксовано їх погіршення в 1,4 рази.

Всього в 2015 році на території Російської Федерації зафіксовано більше 11,8 тис. Лісових пожеж на площі 2600000 га, з них на території СФО - 6882 лісових пожежі на площі 2500000 га.

Основною причиною складної лісопожежній ситуації в СФО виступали сельхозпали та необережне поводження з вогнем населення. Тільки 16% пожеж виникло від грозових розрядів.

Основний обсяг площ, пройдених вогнем в минулому сезоні, припав на 5 регіонів - Забайкаллі, Бурятії, Іркутську область, Тиву і Красноярський край.

Для стабілізації лісопожежній обстановки в цих регіонах залучалися сили федерального резерву Рослесхоза і запускався механізм міжрегіонального маневрування. Всього Оперативним штабом Рослесхоза було здійснено 78 перекидань загальною чисельністю 2880 чоловік.

Практика залучення федерального резерву показала високу ефективність, оскільки часто гасіння пожеж було можливо тільки за допомогою досвідчених професійних фахівців ПДПС. Вперше з моменту прийняття Лісового кодексу 2006 року в рамках міжрегіонального маневрування одночасно було залучено 1500 працівників ПДПС, силами яких були погашені лісові пожежі на площі 1 млн га, що перевищує одну третину площі всіх лісових пожеж; відвернені переходи вогню на 72 населених пункти і об'єкта економіки; предотвращен шкоди лісовому фонду на суму понад 10 млрд рублів.

Правильній оцінці ситуації та управління лісовими пожежами послужила робота з викорінення практики заниження суб'єктами даних про лісові пожежі. Зараз ці дані практично відповідають даним космічного моніторингу ІСДМ Рослесхоз.

У 2016 році в СФО очікуються високі ризики складного пожежонебезпечного сезону. У першу чергу це відноситься до Омської, Новосибірської, Кемеровської, Томської, Іркутської областей, республікам Хакасія, Тува, Бурятія, Красноярському і Забайкальському краях.

За ініціативою Рослесхоза почалося впровадження нової моделі організації роботи з гасіння лісових пожеж, заснованої на принципі зонування території лісового фонду за способами застосування сил і засобів пожежогасіння, де зони контролю повинні бути оперативно встановлені самими регіонами.

Рослесхозом також підготовлено обгрунтування збільшення чисельності ПДПС ФБУ "Авіалесоохрана" в 2016 році до 1000 чоловік і пропозиції щодо дислокації команд в регіонах, що дозволить забезпечити ліквідацію НС в лісах особливо охоронюваних природних територій федерального значення.

Подальше збільшення федерального резерву до 1500 чоловік зможе забезпечити ліквідацію НС не тільки на землях ООПТ, але й безпосередньо на території лісового фонду, а також вирішити завдання попереднього маневрування в цілях запобігання загрози виникнення НС в лісах.

У 2016 році Рослесхоз змінив порядок взаємодії з суб'єктами РФ в області охорони лісів від пожеж за допомогою впровадження "практики випередження", яка дозволить направляти представника Рослесхоза для координації робіт з гасіння лісових пожеж у разі погіршення ситуації з такими, але ще до настання НС. Реалізація такого порядку можлива на основі укладеної угоди між регіональною владою, зацікавленими в недопущенні розвитку НС унаслідок лісових пожеж, і Рослесхозом.

На поточний момент, до початку пожежонебезпечного сезону 2016 року, всім суб'єктам РФ, у чиє ведення передано виконання повноважень у сфері лісових відносин, необхідно зосередити свою увагу на вирішенні першочергових завдань:


  • Оперативна установка "зон контролю" за лісовими пожежами;
  • Реалізація навчань з відпрацювання спільних дій і міжвідомчої взаємодії в умовах лісових пожеж;
  • Підготовка паспортів готовності суб'єктів РФ до пожежонебезпечного сезону;
  • Укладення угоди з Рослесхозом про взаємодію в галузі охорони лісів від пожеж;
  • Створення оперативних штабів з охорони лісів від пожеж, включаючи регламент їх роботи;
  • Прийняття ефективних заходів, спрямованих на виявлення та притягнення до відповідальності осіб, винних у виникненні лісових пожеж.


http://news.wood.ru/?id=67398

0 коммент.:

Дописати коментар