09 травня 2015

Мінлісгосп Білорусі виявив новий вид лісових "свиней" (фотофакти)

Не так давно в білоруських лісах почали використовувати фотопастки для боротьби з громадянами, які звикли викидати в лісі побутове сміття. За допомогою цієї технології до відповідальності за "свинство" вже притягнуто 20 громадян, повідомляє прес-служба Міністерства лісового господарства.

Так, співробітникам Воложинського лісгоспу вдалося покарати чотирьох громадян, які вирішили, що ліс - місце для звалища. На них складено адміністративні протоколи за статтею 15.30 КпАП Білорусі ("Забруднення лісу та іншої деревно-чагарникової рослинності"). Санкція статті передбачає покарання аж до штрафу розміром в 20 базових величин для фізичних осіб (3,6 млн рублів). Підприємцям така витівка обійдеться дорожче - до 50 базових (9 млн рублів), а юридичним і того гірше - штраф у розмірі до 500 базових величин (90 млн рублів).

Мінлісгосп опублікував кілька фотознімків порушників. Особа одного з них, з етичних міркувань, було приховано - але вельми оригінально.






Чоловік вирішив вивезти сміття на машині прямо в ліс, 10 квітня



А стара жінка не полінувалася нести мішок з відходами в лісову гущавину, 15 квітня. Фото: Мінлісгосп

Досвід боротьби з порушенням лісового законодавства за допомогою камер білоруські фахівці перейняли у своїх фінських колег. Відомством закуплено і вже використовується 409 фотопасток. Перший порушник, виявлений за такою технологією, був покараний наприкінці квітня цього року - чоловік вирішив викинути сміття в лісі Городнянського району.

Камери повинні допомогти виявити тих, хто забруднює лісову територію і займається незаконною рубкою лісу. Пастки фіксують будь-який рух: пробігає звіра або людини. Фотографії зі своїх смартфонів можуть побачити лісничі і екстрено вжити заходів.

Щорічно працівники лісгоспів вивозять з білоруських лісів більше 8 тисяч кубометрів побутових відходів. При цьому в придорожніх смугах лісники збирають більше 4 тисяч кубометрів сміття, у місцях відпочинку та на прилеглих до них територіях - ще більше двох, і стільки ж - навколо населених пунктів і садових товариств. Тепер на допомогу лісівникам прийдуть системи відеоспостереження, які показали свою ефективність у багатьох галузях.
У відеокамери не буде постійного місця прописки - їх по черзі будуть встановлювати там, де найчастіше відбуваються правопорушення. Мова йде про ділянки, що примикають до автодоріг, садівничим товариствам, санаторіїв і профілакторіїв, а також іншим місцям масового перебування громадян, де нерідко організовуються несанкціоновані звалища. Про відеоспостереження в лісі інформуватимуть спеціальні знаки.
Відеопастки можуть тривалий час працювати в автономному режимі і захищені від несприятливих погодних умов. Дозвіл камер дозволяє розглянути обличчя тих, хто потрапляє в поле їх видимості. Прекрасно читаються і автомобільні номери, попереджають фахівці.

http://news.21.by/society/2015/05/08/1080161.html

0 коммент.:

Дописати коментар