10 травня 2015

Президент Литви ветує Закон про ліси

Президент Литви Даля Грібаускайте врахувала прохання Прем'єра Альгірдаса Буткявічюс і повернула Сейму поправки до Закону про ліси для повторного обговорення, пише LETA / ELTA.

Прийняті Сеймом поправки обмежують конституційні повноваження Уряду ефективно управляти лісовим господарством, вважає президент.


Поправками передбачено обов'язок зберегти 42 лісництва, що суперечить планам Уряду реорганізувати лісове господарство та перейти до ефективного і централізованого управління лісами, зазначає Президентура.

Президентура вказує також на необхідність реорганізації лісництв, оскільки Литва залишилася однією з останніх країн Євросоюзу, в яких управління лісами не змінювалося з радянських часів. Майже у всіх країнах ЄС лісовий сектор управляється централізовано. Така реорганізація передбачена і затвердженої Сеймом програмою Уряду, йдеться в повідомленні Президентури для друку.

"У Литві більше 2 мільйонів га лісу - це величезне багатство. Їм слід управляти ефективно, щоб воно приносило користь всім жителям країни. Реорганізація лісового господарства необхідна Литві. Уряд планував її, тому конституційні повноваження уряду не можуть обмежуватися, а необхідні реформи гальмуватися", - сказала президент.

Через відкладення реорганізації лісового господарства Литва вже отримала зауваження від ОЕСР. Із проханням накласти вето на цей закон до Президента звернулася і Конфедерація промисловців Литви.

Поправками до Закону Президент пропонує передбачити, що ефективне управління державними лісами в Литві повинні забезпечити затверджені Сеймом і підтримують Уряд Напрямки в області політики лісів.


0 коммент.:

Дописати коментар