19 травня 2015

Основні досягнення лісового господарства України

04.07.2014

Ліси України за своїм призначенням і розміщенням виконують переважно водоохоронні, захисні, санітарно-гігієнічні, оздоровчі функції, а також забезпечують потреби суспільства в лісових ресурсах.

Лісистість України становить 15.9%. Незважаючи на досить невелику лісистість Україна займає 8 місце в Європі за площею лісів та 6 місце за запасами деревини.

Лісорослинні умови в Україні вкрай неоднорідні, тому ліси поширені по території країни нерівномірно. Лісистість варіює від 3,7% у Запорізькій області до 51,4 % у Закарпатській. Ліси ростуть в трьох природних зонах - Полісся, Лісостеп та Степ, які мають різкі відмінності в лісорослинних умовах. Крім того значні відмінності у лісорослинних умовах мають гірські райони Карпат.

Загальна площа лісових ділянок становить 10,4 млн. га, з яких лісовою рослинністю покриті 9,6 млн. га. За 50 років лісистість України збільшилася майже в 1,5 рази. Запас деревини в лісах оцінюється в межах 2,1 мільярда м3. Загальна середня зміна запасу сягає 35 млн. м3. Відбувається поступове збільшення запасу, що підтверджує значний економічний і природоохоронний потенціал лісів України. Більше половини лісів країни створені людиною і потребують посиленого догляду.

Ліси України не виснажені. В лісах Держлісагентства запас на 1 гектарі складає близько 240 м3 (сьоме місце в Європі, в Польщі - 219 м3, в Білорусі – 183 м3, в Швеції – 119 м3). В цілому по Україні цей показник нижчий і складає 218 м3 за рахунок в першу чергу лісів реформованих сільгосппідприємств, які зріджені та знаходяться в складному санітарному стані.

Ліси України сформовані понад 30 видами деревних порід, серед яких домінують сосна, дуб, бук, ялина,береза, вільха, ясен, граб, ялиця. Хвойні насадження займають 42% загальної площі, зокрема сосна – 33%. Твердолистяні насадження становлять 43%, зокрема дуб і бук – 32%.

Значний відсоток заповідання лісів в Україні свідчить про те, що у лісовому господарстві країни створені жорсткі критерії щодо принципів господарювання і вони в повній мірі відповідають вимогам Всеєвропейської стратегії збереження біологічного і ландшафтного різноманіття.

Станом на 01.01.2014 в лісах Держлісагентства створено понад 3,2 тис. територій та об’єктів ПЗФ загальною площею більше 1,3 млн. га. Заповідність підпорядкованих лісів становить 16,6%. Практично у всіх регіонах заповідність в лісах вища ніж загальнодержавна.

Ще одна особливість України - це історично сформована ситуація з закріпленням лісів за численними постійними лісокористувачами. Зараз лісовий фонд України перебуває у віданні більше п'ятдесяти міністерств, відомств і організацій. Найбільшими з них є Державне агентство лісових ресурсів України - 73 %, що є центральним органом виконавчої влади в галузі лісового та мисливського господарства, та органи місцевого самоврядування 13 % , а близько 0,8 млн. га лісів або 8 % зокрема 0,4 млн. га полезахисних лісових смуг перебувають на землях запасу сільських рад. У 2013 році за ініціативи Держлісагентства України внесено зміни до нормативно правової бази і Держлісагентству передані ліси, які перебували у віданні Міністерства аграрної політики та продовольства. Завершується також процес передачі до сфери управління Держлісагентства лісів, що перебувають у віданні Міністерства оборони.

Державні підприємства лісового господарства відповідальні за весь комплекс лісогосподарських робіт – від посадки лісу до проведення рубок головного користування. Крім того окремі підприємства мають потужності по первинній обробці деревини. Окрім державних підприємств в підпорядкуванні Держлісагентства знаходяться наукові установи, національні заповідники і природні парки, та інші підприємства, установи, організації безпосереднього підпорядкування.

Головним пріоритетом діяльності Держлісагентства було і залишається збереження і розширене відновлення лісів. В Україні кожен другий гектар лісу створений штучно. Останні роки роботи з відтворення лісів проводяться на площі близько 50 тис. га, з яких практично третина складає площа лісорозведення, або створення нових лісів. Таким чином, вкрита лісовою рослинністю територія в Україні і запас деревини в її лісах постійно збільшуються. Обсяги створення лісів за останні 3 роки перевищують площу щорічних суцільних зрубів в 1,5 рази.

Для забезпечення створення високопродуктивних і довговічних лісонасаджень в лісових розсадниках вирощується щорічно 335 млн. шт. стандартного садивного матеріалу.

Держлісагентством останнім часом проведені роботи по запровадженню концепції наближеного до природи ведення лісового господарства, що забезпечує стале багатофункціональне ведення лісового господарства та лісокористування, вирощування більш стійких і продуктивних різновікових мішаних лісів та більш широке застосування вибіркових систем рубок головного користування і рубок переформування на основі природозберігаючих технологій заготівлі деревини. При цьому зберігається біотичне різноманіття лісових екосистем, характерною є постійна стабільність водоохоронних, захисних, кліматорегулюючих, санітарно-гігієнічних, оздоровчих та інших корисних властивостей лісів. Наближене до природи лісівництво, що має багатовікову історію, але невеликі обсяги впровадження, зараз набуває все більшого поширення в європейських країнах.

В лісах України деревина заготовлялась при здійсненні рубок головного користування, а також при здійсненні заходів з формування і оздоровлення лісів та інших рубок. Лімітом заготівлі деревини в порядку рубок головного користування є розрахункова лісосіка, яка затверджується з врахуванням принципів безперервності та невиснажливості використання лісових ресурсів і забезпечує екологічно збалансоване лісокористування.

Обсяг заготівлі ліквідної деревини від усіх видів рубок у 2013 р. становив в Україні – 18,0 млн. м3 (у Держлісагентстві – 14,4 млн. м3), в т.ч. від рубок головного користування – 7,8 млн. м3 (у Держлісагентстві – 6,6 млн. м3).

Обсяги лісокористування від рубок головного користування не перевищують розрахункову лісосіку, що забезпечує екологічно збалансоване лісокористування (в Україні – 9,1 млн. м3 , у Держлісагентстві – 7,5 млн. м3).

Загальний щорічний приріст деревини в лісах Держлісагентства – 24,6 млн. куб. м, використання приросту у 2013 р. склало 66 відсотків. Потенціальні запаси і можливості українських лісів великі і, на думку спеціалістів та міжнародних експертів, повністю не використовуються. В країнах Європи використання щорічного приросту сягає до 80 відсотків.

Зважаючи на наслідки потепління клімату і збільшення посушливості літніх сезонів проблема охорони лісів від пожеж в Україні в останні роки набуває особливої гостроти. Охорону лісів від пожеж здійснює відомча пожежна охорона Держлісагентства. Створена мережа із 476 пожежно-спостережних веж, з яких 226 обладнано телевізійними системами спостереження. 3.6 млн. га охоплено авіапатрулюванням.

Постійно підвідомчими підприємствами в лісах здійснюється комплекс профілактичних заходів: влаштовуються протипожежні розриви, заслони, бар’єри, мінералізовані смуги. Регулярно проводиться перевірка їх придатності. Також здійснюються рейди за участю державної лісової охорони, правоохоронних та природоохоронних органів. Завдяки злагодженій і чіткій роботі лісової охорони в Україні вдалося останніми роками уникнути таких масштабних лісових пожеж, якими були охоплені країни Європи, а в 2013 році пожежами була пошкоджена найменша площа лісів за останні 20 років.

Питання охорони лісів від лісопорушень знаходиться під постійною увагою колегії Держлісагентства, оскільки відтворення лісів та їх збереження є традиційно важливим завданням для багатьох поколінь лісівників. Відповідно до своїх повноважень Держлісагентство проводить перевірки додержання вимог законодавства у сфері лісового законодавства в лісах підприємств, установ та організацій, що належать до сфери його управління.

У 2013 році в підвідомчих лісах виявлено 7 тис. випадків незаконних рубок лісу, в результаті яких зрубано 13,9 тис. м3 деревини. Динаміка незаконних рубок з 2003 року свідчить про певне їх зниження.

З 2013 року в усіх лісогосподарських підприємствах Держлісагентства в багатолісних областях впроваджена і функціонує система електронного обліку деревини. Вона забезпечує точний облік лісових ресурсів. Маркування деревини здійснюється спеціальними бирками зі штрих-кодом та за рахунок застосування мобільних електронних пристроїв в режимі online забезпечуються облікові операції в лісових умовах.

Як показала практика ця система стала дієвим засобом протидії незаконним рубкам деревини, фактором підвищення ефективності лісогосподарського виробництва за рахунок застосування сучасних логістичних та управлінських рішень, скорочення часу на формування облікової та звітної документації, зменшення простою транспортних засобів, підвищення виходу цінних сортиментів та виробничої дисципліни.

Система дозволяє вести електронний облік по прийманню, переміщенню, інвентаризації та реалізації деревини. Внесені облікові дані про марковану деревину зберігаються в пам’яті мобільного терміналу і за допомогою GSM зв'язку передаються до інформаційно-телекомунікаційної мережі системи з забезпеченням роздруківки первинних облікових документів безпосередньо на лісосіці.

В базі даних системи формується галузевий реєстр походження деревини користуючись яким працівники державної лісової охорони можуть оперативно встановити легальність деревинних ресурсів та контролювати весь рух деревини від місця заготівлі до кінцевого споживача.

Головним напрямком використання деревини підприємств Держлісагентства є постачання її на внутрішній ринок. З метою прозорого забезпечення сировиною вітчизняних деревообробних підприємств, Держлісагентство щоквартально проводить аукціонні біржові торги з продажу необроблених лісоматеріалів.

Мережа лісових доріг є одним з найважливіших факторів для забезпечення охорони і захисту лісів, лісовідновлення, ефективного використання лісових ресурсів, а також розвитку туристично-рекреаційного потенціалу лісових територій. Загальна довжина лісових автомобільних доріг в Україні становить близько 73 тис. км. Щільність лісових автомобільних доріг становить 7,7 км на 1 тис. га земель лісового фонду, що в 4-7 разів менше, ніж у країнах Центральної Європи.

Обсяги будівництва лісових доріг збільшуються з кожним роком. Якщо в 2007-2010 роках збудовано та введено в експлуатацію в цілому близько 709 км нових лісових автомобільних доріг, то в 2013 році побудовано 1132 км лісогосподарських та протипожежних доріг.

Впродовж останніх років впроваджуються сучасні високопродуктивні механізми та екологобезпечні технології. На лісозаготівельних роботах, де крутизна схилу перевищує 20 градусів для транспортування деревини використовуються канатні установки. Застосування таких установок дає змогу проводити лісозаготівельні роботи, трелювання деревини з найменшим пошкодженням природного середовища.

Площа наданих в користування мисливських угідь в Україні становить 46 млн. гектарів, із них організаціям УТМР - 29,5 млн. гектар або 64,3%, підприємствам Держлісагентства - 4,8 млн. гектар (10,5%), іншим користувачам - 11,2 млн. гектар (24,4%).

В Україні зареєстровано біля 620 тисяч мисливців, що складає 1,4 відсотків до населення країни. Хоча необхідно зазначити, що на сезон полювання 2013 року контрольні картки отримали тільки 294 тис. чоловік (48%), тобто така кількість мисливців проводила полювання у минулому році.

В регіонах України в мисливських угіддях державних підприємств було побудовано шість сучасних вольєрів для розведення диких мисливських тварин площею по 200-250 гектарів. Всі вольєри побудовані за власні кошти лісомисливських господарств Держлісагентства.

За 2013 рік на порушників правил полювання складено 4550 протоколів та накладено 760 тис. грн. штрафів.

Лісозаготівлі являються базисом формування власних коштів лісгоспів для розширеного відтворення лісів та сталого розвитку лісового господарства. В останні роки в умовах недостатнього фінансування з боку держави до 70 відсотків витрат на ведення лісового господарства покривається за рахунок власних коштів підприємств. Виручені від реалізації кошти направляються на фінансування лісогосподарського виробництва, розвиток матеріальної бази, виконання соціальних програм.

Щороку збільшуються відрахування лісової галузі до бюджету та соціальних фондів. Підприємства лісової галузі в сільській місцевості є одними з основних наповнювачів місцевих бюджетів.

На даний час галузь забезпечує роботою майже 50 тис. чоловік, переважно в сільській місцевості. Середньомісячна заробітна плата має тенденцію до постійного зростання.

Велику роботу галузь проводить по екологічному вихованню населення. На даний час в галузі функціонують 25 музеїв лісу, 19 лісівничо-просвітницьких центрів, у 2013 році створено 20 рекреаційно-просвітницьких пунктів під відкритим небом. Значна кількість цінних лісових ділянок традиційно використовуються населенням для масового відпочинку.

Лісогосподарськими підприємствами щорічно проводиться благоустрій рекреаційних ділянок на загальній площі понад 1,2 тис. га. Це рекреаційні пункти вздовж автомобільних доріг, водоймищ, річок, історичних і природних пам’яток. Щороку в період весінньої посадки лісу Держлісагентством України проводиться громадська акція «Майбутнє лісу у твоїх руках». В головному заході акції – створення лісових насаджень приймають участь понад 55 тис. представників учнівської молоді, громадськості, засобів масової інформації.

Загалом аналізуючи сучасний стан лісового господарства України можна констатувати, що лісова галузь України знаходиться в стані системного розвитку.

У перспективі Держлісагентство України продовжить роботу направлену на удосконалення сталого ведення лісового господарства в Україні та покращення екологічної ситуації в державі, а саме:

• Досягнення оптимальної лісистості території країни.

• Забезпечення інвентаризації полезахисних лісових смуг, закріплення їх за землекористувачами, відновлення роботи агролісомеліоративних служб.

• Забезпечення державної підтримки створення захисних насаджень та полезахисних лісових смуг на еродованих землях, що перебувають у приватній і комунальній власності.

• Забезпечення охорони лісів від пожеж, зменшення їх кількості та мінімізацію наслідків, насамперед збереження природних екосистем та ресурсного потенціалу лісів.

• Реформування статусу працівників лісової охорони.

• Забезпечення екологічно орієнтованого та комплексного використання лісових ресурсів, зменшення обсягів суцільних рубок, заміна їх на поступові і вибіркові

• Посилення охорони лісів від незаконних рубок.

• Здійснення ефективного захисту лісів від шкідників і хвороб.

• Збільшення поголів’я мисливських тварин, боротьба з браконьєрством.

• Подальший розвиток лісової транспортної інфраструктури.

• Покращення умов праці та збільшення заробітної плати працівників галузі.

• Збільшення надходжень до зведеного бюджету країни.

• Забезпечення в повній мірі сировиною вітчизняних товаровиробників.

• Відновлення роботи цехів переробки.

• Подолання корупції в лісовому господарстві.

04.07.2014

http://dklg.kmu.gov.ua

0 коммент.:

Дописати коментар