05 травня 2015

Зміни в законодавстві спростять лісозаготівлю для малого бізнесу

Російська федерація. Москва. 5 травня 2015 /Бумпром.ру.

Державна Дума 24 квітня 2015 прийняла в першому читанні законопроект, який дозволить малому і середньому бізнесу заготовлювати деревину за договорами купівлі-продажу. На думку фахівців, завдяки цим новаціям лісові ресурси стануть доступнішими для невеликих підприємств. Підтримка малого бізнесу дозволить в цілому підвищити ефективність лісового господарства країни.


Ключові зміни

Зміни будуть внесені до Лісового кодексу Російської Федерації і Федеральний закон «Про розвиток малого і середнього підприємництва в Російській Федерації». Проект закону підготовлений Мінприроди Росії спільно з Рослесхозом. Коли поправки набудуть чинності, почне діяти наступна схема. Суб'єкти малого та середнього підприємництва будуть брати участь в аукціонах і за їх результатами укладати договори купівлі-продажу лісових насаджень для комерційної заготівлі деревини.

Зміни в законодавстві «Російським лісовим вістям» прокоментували в Комітеті Державної Думи РФ з природних ресурсів, природокористування та екології. По-перше, договори купівлі-продажу будуть короткостроковими, тобто будуть укладатися на термін до одного року. По-друге, випадки, коли можна укладати договори купівлі-продажу лісових насаджень, повинні бути передбачені законами суб'єктів Російської Федерації.

- Регіони самі будуть визначати, в яких випадках можна увійти в ліс на пільгових умовах, - зазначив голова Комітету Держдуми з природних ресурсів, природокористування та екології Володимир Кашин.

По-третє, плата буде визначатися за результатами аукціонів з урахуванням регіонального коефіцієнта. На цьому нововведенні необхідно зупинитися окремо. Коефіцієнт необхідний для визначення витрат на охорону, захист і відтворення лісів. Справа в тому, що заходами по догляду за лісами займуться державні та муніципальні профільні організації, а плата за проведення таких заходів буде стягуватися з лісозаготівельника. У кожного регіону розмір коефіцієнта буде свій, так як розрізняються умови догляду за лісами. Але розрахунок коефіцієнтів вартості робіт з охорони лісу і лісовідновлення буде вестися за єдиною методикою, яку має затвердити уряд Росії після прийняття закону. Таким чином, лісова ділянка в оренду малим підприємцям надаватися не буде. Тому невеликі лісозаготівельні підприємства фактично звільнять від зобов'язань з проведення кадастрового обліку, лісовпорядкування та інших процедур, супутніх оренді лісової ділянки. У цьому полягає важлива перевага для малого бізнесу.


У боротьбі за місце під соснами

Можливість уникнути виконання заходів щодо догляду за лісами дійсно дуже важлива для малого бізнесу. Поки ще не вступили в силу нові правила, вся лісозаготівля в країні ведеться на основі договорів оренди. А за умовами таких договорів орендарі виконують більше 70% всіх робіт з відновлення та відтворення лісів. Так, в 2014 році витрати орендарів на відновлення лісів склали 5,2 млрд рублів, у той час як з федерального бюджету на ці цілі було спрямовано 2,6 млрд рублів, а з бюджетів суб'єктів РФ - тільки 1,4 млрд рублів.

- Сьогодні орендар, який взяв ділянку лісу для заготівлі деревини, навіть якщо це невелике підприємство, має будувати дороги, збирати насіння, створювати розплідники. Якби ще на ці роботи виділялися якісь кошти. Але грошей ніхто не виділяє. Передбачається, що фінансувати їх підприємець повинен за рахунок прибутку. В результаті такі роботи стають серйозним обтяженням, - говорить заступник голови Комітету Торгово-промислової палати РФ з природокористування та екології Юрій Шуваев.

Виходить, що на практиці для ведення заготівлі деревини підприємству потрібно володіти всіма ресурсами для догляду за лісами. Обзавестися необхідною дорогою технікою, фахівцями, вишукати фінансові ресурси малому бізнесу практично не під силу. Тому, в ході аукціонів на право укладення договору оренди ділянок лісу, невеликі лісозаготівельні підприємства опиняються в явно програшній позиції порівняно з великими холдингами.

Але навіть якщо мале підприємство все ж пройшло конкурс, йому належить подолати ще чимало складнощів. Одна з проблем, вказує Юрій Шуваев, - це корупційна складова.

- При наданні ділянки лісу в оренду необхідно відразу ж скласти проект освоєння лісів. Для цього необхідно зробити лісовпорядкування, що вимагає істотних для малого бізнесу фінансових вкладень. Орендарю радять залучити кредит. А далі відразу ж слід вимога внести орендну плату за ще не заготовлений і не реалізований ресурс, - вказує експерт.

Але і внісши всі платежі, у підприємця немає впевненості, що він зможе отримати ту прибуток, на яку розраховує. Облік лісів в країні поки що слабкий і малооб'ектівний. Прийшовши на дільницю, орендар цілком може виявити, що і вік дерев не той, та їх склад відрізняється від зазначеного в документації, і що відбулися зміни, наприклад, в результаті пожежі не враховані, розповідає Юрій Шуваев. Так система надання ділянок лісу в оренду чинить сильний тиск на малий бізнес.

Ситуація поступово ускладнювалася все більше і більше, малий бізнес видавлювався з лісозаготівель. У квітні 2013 цю проблему в числі інших питань обговорювали в ході засідання Президії Держради з питань розвитку лісового комплексу в Улан-Уде. За підсумками засідання президентом Росії Володимиром Путіним були дані доручення про внесення змін до Лісового кодексу РФ для створення сприятливих умов роботи малого та середнього підприємництва у сфері лісозаготівлі. Підготовлені нові правила покликані зрівняти шанси невеликих підприємств з великими лісопромисловими компаніями.

Велика роль малого бізнесу
Увага до малого бізнесу в цілому обумовлено необхідністю його підтримки в лісовому комплексі. Для цього є ряд вагомих причин. Росія не просто володіє величезними лісовими ресурсами, значна їх частина ще не освоєна, а на доступних ділянках потрібно впровадження інтенсивного лісокористування. Тим часом попит на ліс є, і пов'язаний він не тільки з експортом. Основний перспективою для розвитку вітчизняного леспрома стає переробка деревини усередині країни. Розвивати импортозамещающее виробництво можливе в різних сегментах целюлозно-паперової та хімічної промисловості. Є попит на ринку дерев'яного домобудівництва, в меблевому виробництві. В останньому випадку невеликі деревообробні заводи, скажімо, з виробництва дерев'яних будинків, отримують сировину від таких же невеликих лісозаготівельних підприємств. Виходить, що нарощувати обсяги заготівлі деревини повинні не тільки великі підприємства, але і малий бізнес.

Більш того, якщо подивитися на дані статистики, виявиться, що саме невеликі підприємства відіграють дуже помітну роль у лісозаготівлі. Представники малого та середнього бізнесу є основними лісокористувачами в країні, якщо не вважати інвестпроекти. У сфері заготівлі деревини сьогодні діє близько 35 тис. Невеликих підприємств - орендарів, зазначає Юрій Шуваев. За даними статистики, в 2014 році в країні було заготовлено 202 млн кубометрів деревини. З цього обсягу 85,3 млн кубометрів, тобто більше 40%, заготовив малий бізнес, населення для власних потреб і спеціалізовані організації в рамках виконання заходів з охорони, захисту і відтворення лісів.

Цифра вражаюча сама по собі. Але зміцнення позицій малого бізнесу в лісозаготівлі необхідно також і для переходу до інтенсивного лісокористування, підкреслює Юрій Шуваев. Великі підприємства, каже він, ведуть переважно екстенсивну заготівлю деревини. Вирубуються величезні площі, а відновлення лісів не проводиться. Забезпечувати відтворення ресурсів, причому щоразу на більш високому рівні, здатні якраз малі підприємства. Треба тільки зняти з них пута, тобто знизити корупційну складову, перейти до стягування плати за фактично заготовлену деревину і через вдосконалення нормативної бази усунути невідповідність можливостей орендарів і пред'явлених до них вимог, переконаний експерт.

Додамо до цього також соціальну значимість малого бізнесу. Невеликі лісозаготівельні підприємства і пов'язані з ними всілякі деревообробні заводики в лісових регіонах розкидані по всій країні. У конкретному населеному пункті вони забезпечують роботою населення і податкові надходження до бюджету. Так що підтримка малого бізнесу в лісовому комплексі є одним із стратегічних завдань.

Фахівці впевнені, що розширення можливостей для малого бізнесу заготовлювати ліс позитивно позначиться на розвитку не тільки лісового комплексу, а й інших супутніх галузей економіки.

- Реалізація законопроекту сприятиме підвищенню ефективності використання лісів, більш раціонального освоєння розрахункової лісосіки. Новації в законодавстві дозволять підвищити вклад в економіку країни підприємств малого та середнього бізнесу, в тому числі займаються не тільки лісозаготівлями як профільною діяльністю, але і зайнятих в агропромисловому комплексі, в дерев'яному житловому будівництві та інших сферах діяльності, характерних для сільської місцевості, - підкреслює Володимир Кашин .

Розглянутий Держдумою законопроект, безумовно, потрібен. При цьому він може бути однією з ланок подальших змін, вважає Юрій Шуваев.

- Прийняті норми, звичайно, не вирішать всіх питань. Але вони здатні вселити надію на перетворення системи лісового господарства в країні.

Малий і середній бізнес, на думку експерта, потребує широкої підтримки. Наприклад, доцільно надати невеликим підприємствам можливість вести комплексне освоєння лісової ділянки. Тобто не тільки, скажімо, заготовлювати деревину або займатися полюванням, але і збирати ягоди, березовий сік, лікарську сировину, косити сіно. В результаті підтримка малого бізнесу в лісовому комплексі дасть можливість підвищувати ефективність використання лісових ресурсів та вирішувати проблеми зайнятості сільського населення.

Євген Гайва Російські лісові Вести

http://www.bumprom.ru/index.php?ids=272&sub_id=23596

0 коммент.:

Дописати коментар