07 травня 2015

Застосування безпілотних апаратів в лісовому господарстві Росії




Застосування безпілотних апаратів (БПЛА) стає найбільш популярним в різних галузях Росії. Нафтовики, газовики, екологи та інші активно застосовують БПЛА для своїх цілей, так як це набагато дешевше оренди повітряного судна.

Через економічні труднощі в Росії абсолютно всі галузі змушені цього року провести так звану «оптимізацію», тобто дотримуватися найсуворішої економії і урізати частину витрат. Лісове господарство - не виняток. Грамотно виявлення незаконних рубок дозволить зменшити колосального збитку. Заміна дорогих повітряних суден на легкі літальні апарати і БПЛА для моніторингу лісопожежній обстановки заощадить не менше величезну суму державних грошей.

Дорогі і застарілі повітряні судна, типу Ан-2 (50-60 тис. руб / 1 льотну годину) зараз посилено замінюють для моніторингу лісів такими ВС, як Cessna, Robinson-44, P2002 Sierra, EuroStar і т.д . Вартість оренди цієї техніки дешевше практично в два рази.
Виходячи з тактико-технічних характеристик безпілотних апаратів, не всі БПЛА можна застосувати в умовах тайги, або їх використання виправдане не у всіх регіонах країни.

Управління лісами Хабаровського краю за розпорядженням губернатора В. Шпорта планує закупити два комплекси безпілотних апаратів типу Supercam S350 від іжевських розробників. На прикладі досвідчених польотів іжевських дронів в хабаровських лісах, можна виділити плюси і мінуси застосування БПЛА.


Комплекс БПЛА в кейсеНастройка БПЛА

Объекивы в БПЛА в БПЛАОбщий вид БПЛА в кейсе













  • Швидкість польоту - 65 ÷ 120 км / год;
  • Радіус дії радіолінії - 70 км.
  • Максимальна дальність польоту - не менше 360 км;
  • Маса літального апарату (злітна вага) з ПН - 9,5-10,5 кг;
  • Розмах крила літального апарату - 3,5 м;
  • Робоча висота польоту - 50 ÷ 500 м.
  • Практична стеля - не менше 3600 м;
  • Час розгортання комплексу - 10 хв;
Умови експлуатації
  •  вітер до 15 м / c,
  • температура навколишнього повітря від -30 ° С до + 30 ° С,
  • помірний дощ і снігопад;
Зліт - за допомогою еластичної катапульти (рогатка);
Посадка - на парашуті в автоматичному або напівавтоматичному режимі;
Майданчик для зльоту і посадки - 100 х 100 м;
Режими польоту - політ в автоматичному чи напівавтоматичному режимі.

Плюси безпілотних літальних апаратів

  • Ціна
За своєю ціною за комплекс, Supercam вигідніше оренди повітряних суден для авиапатрулирования.


  • Необхідна кратність авіапатрулювання
Безпілотник дозволить здійснювати лісопожежний патруль при будь необхідності і витримувати необхідну кратність авіапатрулювання при певному класі КПО.


  • Непомітність
Малі розміри і безшумність дозволить виявляти незаконні рубки і ловити «чорних лісорубів» на місці злочину. Широкоформатне відео з БПЛА може бути використано в суді. Такі польоти, завдяки тепловізора, можна здійснювати і вночі, коли найбільш активні лісоруби.


  • Екіпаж
Для управління безпілотником, потрібно мінімум 2 фахівця. Їх навчання не перевищує 2-х тижнів.


  • Час роботи
Робота БПЛА в повітрі може виконуватися до 4 годин від зльоту до посадки (залежно від погодних умов)


  • Безпека польотів
При втраті сигналу або екстреної розрядки акумуляторів, активується повернення на точку старту або посадка на місці за допомогою парашута. Будь-яка відмова і аварійне приземлення літака не загрожує людським життям за відсутності екіпажу на борту.


  • Мінуси безпілотних літальних апаратів
Їх менше, в порівнянні з плюсами, але вони на корені впливають на доцільність деяких робіт, що проводяться в лісовому господарстві.


  • Майданчик старту
Один з мінусів Суперкама - обмеження щодо вибору місця запуску. У тайгових умовах, навіть вертолітний майданчик для транспортного повітряного судна типу Мі-8 може бути не придатна для старту високотехнологічного дрона. Це пов'язано з перекриттям радіосигналу найближчими сопками і високим древостоем (до 40 метрів). Майданчик старту, для успішної роботи повинна розташовуватися на відкритих і піднесених місцях, щоб мати стійкий сигнал з безпілотним апаратом.


  • Дальність польоту і передача сигналу
При дальності польоту понад 50-70 км від точки старту, потрібно післяполітний обробка даних. Справа в тому, що онлайн-трансляція неможлива на далеких відстанях, тому відео польоту за маршрутом необхідно переглядати на місці базування після всіх повітряних робіт. Це впливає на оперативність прийняття рішення при виявленні порушення або лісової пожежі, на точність визначення його місця розташування і на прийняття необхідних заходів щодо ліквідації пожежі, якщо політ виконувався із лісопатрулювання.


  • Узгодження польотів з УВС

Ще одна жирна проблема при застосуванні безпілотних апаратів: ускладнене узгодження маршруту польотів з Управлінням повітряного руху. План на політ (flight plan) подається за добу до початку робіт. При цьому, в районі роботи БПЛА забороняються польоти всіх ВС від 0 метрів до заявленої в плані висоти. З тайгових місць припадає запитувати дозвіл у диспетчера УВС на початок робіт за годину до вильоту і доповідати про хід роботи і закінчення польотів. Це визначено федеральними авіаційними правилами в цілях безпеки польотів всіх ВС.
Аналізуючи всі плюси і мінуси, напрошується висновок, що застосування безпілотних літальних апаратів для лісового господарства можливо в регіонах з рівнинною місцевістю, або в тих місцях, де не потрібна велика дальність польотів (виявлення незаконних рубок, екологічний моніторинг, огляд долини річок і т.д .). Для лесопожарного моніторингу літальний апарат типу Supercam S350 в тайгових і гірських умовах не підходить із-за своїх тактико-технічних характеристик. Головна проблема при боротьбі з лісовими пожежами криється навіть не виявленні вогнища, а в необхідних силах і засобах для його ліквідації та їх оперативній доставці.

Витрачаючи державні гроші слід тверезо оцінювати перспективи новомодного апарату для такої специфічної роботи, як моніторинг лісів.

http://fpatrol.ru/primenenie-bespilotnyx-apparatov/


Наблюдатели за работой Суперкама
Управление БПЛА





































0 коммент.:

Дописати коментар