05 травня 2015

Встигнути до заборони. В Україні активізувався вивіз лісу за кордон


Успеть до запрета? В Украине активизировался вывоз леса за границу
Схоже, що до того моменту, коли в Україні набуде чинності 10-річну заборона на експорт української деревини, вивозити за кордон вже буде нічого.

Як стало відомо "Обозревателю" з власних джерел, на даний момент на залізничному вузлі в Чернівцях стоять численні потяги, завантажені необробленим лісок-кругляком.

За інформацією місцевої влади в Чернівцях, має місце лише транзит деревини через територію України, який проходить саме через залізничний вузол в Чернівцях, і куди нібито звозяться склади з усієї країни. Із неофіційних джерел стало відомо, що після прийняття Верховною Радою України 10-річного мораторію на експорт лісу активізувалося контрабандне вивезення деревини за кордон, так як офіційно заборона вступає в силу лише із 1 січня 2016 року.


"Обозреватель" вже відправив інформаційні запити до відповідних державних органів з метою отримання офіційної інформації з даного питання.



Як повідомлялося, у четвер, 9 квітня 2015 року, депутати прийняли закон, який забороняє строком на 10 років експорт лісоматеріалів та пиломатеріалів в необробленому вигляді за кордон.

Документ передбачає, що для всіх порід лісу мораторій набуває чинності з 1 січня 2016 року, а для сосни - тільки з 1 січня 2017 року.

Відповідно до закону, експорт лісоматеріалів та пиломатеріалів, крім вищевказаних, допускається за наявності сертифіката походження, порядок видачі яких регулюється Кабміном.

Крім того, вводиться електронний перелік виданих сертифікатів походження, який буде розміщений на сайті Державного агентства лісових ресурсів.


Нагадаємо, свого часу масовий вивіз деревини в необробленому вигляді за межі України привів до штучного дефіциту цієї сировини на внутрішньому ринку, а також невиправданого підняттю цін на аукціонах з продажу деревини. Наслідком такої ситуації стала втрата конкурентоспроможності українськими деревообробними компаніями на європейському та світовому ринках.



0 коммент.:

Дописати коментар