09 травня 2015

Лісівники Чернігівщини підсумували свою роботу

У Державному підприємстві «Городнянське лісове господарство» пройшла виїзна колегія Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства (ОУЛМГ). Пленарне засідання, яке вів начальник облуправління Андрій Пивовар, відбулося у актовій залі Городнянського лісництва.

Проаналізував і підбив підсумки роботи підприємств Чернігівського ОУЛМГ за І квартал 2015 року начальник відділу економіки та фінансів обласного управління лісового та мисливського господарства Володимир Полубень.


Протягом І кварталу сіверські лісівники створили лісові культури на площі 2011, 5 га (309% завдання), в т.ч. на зрубах 1921,2 га (305% ) і 90,3 га на прийнятих землях (451 %). Доповнення лісових культур проведено на зрубах, площа яких займає 1384, 7 га , а на деградованих, малопродуктивних землях — 55,0 га і створено плантацій 70,2 га.





У цей період було заготовлено 1 737,7 кг насіння деревних та чагарникових порід (200% завдання), в т.ч. 1724,7 кг насіння сосни звичайної .

У І кварталі лісогосподарські підприємства провели рубки формування та оздоровлення лісів на площі 2,7 тис. га, де заготовлено 55,3 тис. м3 ліквідної деревини. Рубки догляду зроблено на площі 1,2 тис. га (198% плану) і заготовлено 8,1 тис. м3 ліквідної деревини. А санітарні рубки проведено на площі 1,5 тис. га (134%) і заготовлено 47,0 тис. м3 ліквідної деревини.




Зазначимо: держлісгоспи створили 2284,5 км мінералізованих смуг та провели догляд за ними на 2 331 км, щоб попередити лісові пожежі у весняно-літній сезон. Підприємства здійснили обрізку хвойних дерев до 2-х метрів на площі 26,3 га і перекрили 648 позапланових доріг та виставили 653 шт. наочної агітації. За цей час було проведено 65 рейдів і виявлено 3 порушники правил пожежної безпеки.

За три місяці у мисливських угіддях області проведено 228 рейдів, складено 89 протоколів на порушників правил полювання, стягнуто штрафів на загальну суму 21594 грн.



Лісівники впорядкували 2,2 га рекреаційних ділянок.

У І кварталі 2015 року було заготовлено 234,0 тис.м3 деревини. А обсяг реалізованої продукції склав 139 882 тис. грн. і зріс, порівняно з відповідним періодом минулого року, на 37 816 тис грн., або на 37,1%. Темп росту забезпечили всі лісогосподарські підприємства.

Значного росту реалізації та обсягів досягли Добрянський (147,8%), Н. -Сіверський (141,8%) та Семенівський ( 126,9%) держлісгоспи. Вони ж мають і найбільший рівень реалізації на 1 га лісового фонду.

Варто додати, що у власних цехах було перероблено 28,7 тис.м3 деревини. Підприємства виробили товарної продукції на суму 23 964, 5 тис. грн.

Потрібно підкреслити, що за результатами фінансової діяльності у І кварталі всі Чернігівські держлісгоспи спрацювали прибутково. Всього ж було отримано 14 856 тис. грн. чистого прибутку.

У першому кварталі підприємствами управління сплачено платежів разом до державного бюджету, місцевих бюджетів, та єдиного соціального внеску до пенсійного фонду у сумі 47903,3 тис. грн., що складає 169,9% до відповідного періоду минулого року. Найзначнішого рівня рентабельності досягли Ніжинський та Семенівський лісгоспи.

Капітальні інвестиції у розвиток виробництва збільшились у 3,6 раза. Найвагоміші обсяги капітальних інвестицій мають Семенівське та Н. -Сіверське лісогосподарські підприємства.

Темп росту продуктивності праці 136,6% відповідає темпу росту заробітної плати 136,7%. Заборгованості з оплати праці держлісгоспи теж не мають.

Протягом звітного періоду зберігалася позитивна динаміка збільшення платоспроможності лісогосподарських підприємств.

Колеги привітали правофлангових трудового суперництва. Добрянський держлісгосп, лідер 2014 -го року, став переможцем у І-ому кварталі й нинішнього; на 2-ому місці — городнянські лісівники, третє місце посіли ніжинці.

Начальник облуправління Андрій Пивовар доповів, як лісогосподарські підприємства підготувалися до пожежонебезпечного сезону, котрий вважають своїм найвідповідальнішим і найскладнішим часом. Про охорону праці в держлісгоспах розповів заступник начальника облуправління Олександр Кириченко.

Після пленарного засідання на учасників колегії чекала «практика» — поїздки у лісництва. Господарі на чолі з директором підприємства Сергієм Аніщенком та головним лісничим Сергієм Зайцем демонстрували стан готовності городнянських лісівників до пожежонебезпечного періоду. У Городнянському лісництві (лісничий Олександр Ковтун), оглянувши ЛПС та пожежну техніку, ми побачили, як доглядаються мінералізовані смуги за допомогою агрегату АГД-2,5.

У Моложавському лісництві (лісничий Віктор Перчак) учасникам виїзного засідання показали забір води пожежним автомобілем за допомогою мотопомпи. Хороше враження на всіх справили лісові культури сосни, створені із залишеним підростом дуба у Тупичівському лісництві (лісничий Василь Ковальчук). Тупичівці нам продемонстрували також, як використовується борона Л-120 для мінісмуг.

Учасники заходу відвідали й ту ділянку зелених масивів, яка постраждала у минулому році від буревію. На ній були проведені вибіркові санітарні рубки і створені нові лісові культури.

Слід відмітити, що у всіх лісництвах, де довелося побувати того дня , ми побачили ретельно підготовлену лісівниками пожежну техніку.

Микола ТИЩЕНКО, Городня — Чернігів

http://bilahata.net/visti/suspilstvo/lisivnyky-chernihivschyny-pidsumuvaly-svoyu-robotu.html

0 коммент.:

Дописати коментар