31 травня 2015

Олександр Ковальчук провів зустріч з робочою групою з питань регулювання ринку деревини

 
29 травня 2015 року Голова Держлісагентства України Олександр Ковальчук провів зустріч з робочою групою з питань регулювання ринку деревини. У нараді взяли участь члени координаційної ради: 
Остап Єднак - народний депутат України,
Юрій Марчук - завідувач кафедри дендрології та лісової селекції НУБіП, експерт FLEG,
Володимир Воронюк - керівник робочої групи, члени робочої групи, що представляють керівництво лісової галузі, асоціації деревообробних підприємств, Союз бірж України. 
Всього в нараді взяли участь 29 осіб.

Головною темою обговорення була концепція торгівлі необробленою деревиною, розроблена робочою групою і розміщена на сайті Держлісагентства України та інших. В цілому концепцію можна взяти за основу для розробки нового Положення за правилами торгівлі необробленою деревиною. Тим не менш, протягом трьох годин роботи наради концепція викликала бурхливе обговорення.

 Думки учасників дискусії розділилися за категоріями споживачів деревини. Якщо виробників плитних матеріалів в повній мірі влаштовує аукціонна форма торгівлі необробленою деревиною у вигляді спецаукціонів згідно з наказом Дежкомлісгоспу від 19.02.2007 року № 42 , то учасників загальних аукціонів діюча система торгівлі абсолютно не влаштовує, так як вона не забезпечує їх сировиною у повній мірі.

Аргументи плиточників цілком зрозумілі: їх небагато, у них особливий статус покупців, торги закриті, сторонні на них не потрапляють. Єдина проблема, яка їх хвилює - питання ціноутворення.

Висновок: залишити наказ № 42 без змін, але підвищити відповідальність за його виконання продавцями і покупцями в повному обсязі.

Контраргументи покупців загальних аукціонів:

  • Необроблена деревина виставляється на торги не в повному обсязі її квартальної заготівлі, значна частина ресурсів залишається в тіні;
  • Обмежений обсяг ресурсів викликає ажіотажний попит і необґрунтоване підвищення цін на круглі лісоматеріали;
  • Всупереч вимогам наказу № 42 покупці на загальних аукціонах складаються з трьох категорій: деревообробників, перекупників і споживачів деревини, пов'язаних з деякими керівниками лісових організацій, що дають їм певні преференції;
  • Продавці не завжди виконують свої зобов'язання з відвантаження викупленої на аукціони деревини і при цьому не несуть ніякої відповідальності;
  • Механізм роботи за прямими договорами, передбачений наказом № 42, на практиці, як правило, не працює і покупці не можуть придбати деревину понад викуплених лотів навіть за наявності вільних ресурсів;
  • Відсутність виразного і прозорого механізму ціноутворення на круглі лісоматеріали, що дозволяє продавцям в односторонньому порядку проводити нічим не обґрунтоване підвищення цін, які в окремих регіонах перевищують рівень експортних цін.

Висновок: наказ № 42 переробити, доповнити його положенням про прямі договори, формулою формування стартових цін на круглі лісоматеріали, прописати механізм перерозподілу не реалізованою на аукціонах деревини, посилити критерії одопуска покупців на загальні аукціони, передбачити квотування лісових ресурсів для деревообробників у регіонах.

Представники асоціацій деревообробників Буковини, Прикарпаття, Закарпаття, Львівської, Волинської областей наполягали на децентралізації в розподілі лісових ресурсів та гарантованому забезпеченні сировиною місцевих виробників.

Загалом, були розглянуті всі існуючі в лісовій торгівлі проблеми та висловлені пропозиції щодо вдосконалення правил торгівлі. Особливістю моменту було те, що ці проблеми були доведені до відома нового Голови Держлісагентства Олександра Ковальчука, який уважно вислухав усі виступи, уточнюючи деякі моменти в ході минулої дискусії.

У заключному слові Голова Держлісагентства України Олександр Ковальчук заявив про неухильне виконання принципів прозорості, відкритості, гласності, створення рівних умов для всіх учасників лісового ринку, здійсненні державного та громадського контролю в лісовому секторі. За основу регламентує лісову торгівлю документа він запропонував взяти діючий наказ № 42, доповнивши його необхідними доповненнями, зокрема, за прямими договорами та іншими інноваціями. Одночасно передбачити суворе виконання правил торгівлі, як продавцями, так і покупцями з введенням штрафних санкцій за невиконання ними своїх зобов'язань, а також оперативно реагувати на всі порушення встановлених правил торгівлі. Він також поставив завдання робочій групі розробити формулу утворення стартової ціни на круглі лісоматеріали, яку належить обговорити найближчим часом і включити в нове Положення з правилами торгівлі необробленою деревиною.

В цілому нарада пройшла продуктивно, вселяючи надію на прийдешнє реформування у сфері торгівлі необробленої деревини, найбільшою мірою схильною корупційним ризикам. Після завершення наради деревообробники щільним кільцем оточили Олександра Ковальчука, задаючи йому різні питання. Можна сказати, «учасники Наради почула один одного». Наскільки? Це стане відомо найближчим часом. Враховуючи, що асоціації деревообробників останнім часом набувають все більший вплив у лісовому секторі, то з цим впливом керівництву лісовою галуззю доведеться постійно стикатися, рахуватися і знаходити компромісні рішення.

Валерій Подкоритов

0 коммент.:

Дописати коментар