12 травня 2015

Діють нові обмеження на полювання

16:00 12.05.15

Набув чинності Закон - посилена охорона диких тварин

9 травня набув чинності Закон № 322-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони тваринного світу», прийнятий парламентом 9 квітня 2015 року.

У ст. 85-1 Кодексу про адмінправопорушення внесені зміни, згідно з якими штраф від 9 до 21 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян з конфіскацією знарядь, матеріалів та засобів для їх виготовлення загрожує не тільки за виготовлення та збут заборонених знарядь добування об'єктів тваринного або рослинного світу, але також і за їх зберігання. Реклама, а так само будь-яка інша діяльність з рекламування або поширенню заборонених знарядь добування (збирання) об'єктів тваринного або рослинного світу, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 50 до 100 НМДГ і на посадових осіб рекламодавця або розповсюджувача реклами - від 100 до 250 НМДГ. До заборонених знарядь Законом додатково віднесено електрогон, петлі, сміливо, самостріли.


Також збільшено розміри штрафів за порушення порядку придбання чи збуту об'єктів тваринного або рослинного світу, правил утримання диких тварин у неволі або в напіввільних умовах (ст. 88-1). Встановлено, що таке порушення тягне за собою накладення штрафу від 30 до 100 НМДГ з конфіскацією об'єктів тваринного або рослинного світу чи без такої. Ті самі дії, вчинені щодо об'єктів тваринного або рослинного світу, що знаходяться в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або охороняються відповідно до міжнародних договорів України, - тягнуть за собою накладення штрафу від 100 до 215 НМДГ з конфіскацією об'єктів тваринного або рослинного світу. Порушення правил утримання диких тварин у неволі або в напіввільних умовах - тягне за собою накладення штрафу від 3 до 50 НМДГ з конфіскацією об'єктів тваринного або рослинного світу чи без такої. Складати протокол про адмінпорушення, передбачених цими статтями, а також ст. 91 (порушення правил охорони та використання територій та об'єктів природно-заповідного фонду), уповноважений громадський інспектор з охорони навколишнього середовища.

У Законі «Про місцеве самоврядування в Україні» визначено, що сільські, селищні та міські ради на пленарних засіданнях приймають рішення про оголошення в місцях масового розмноження і вирощування потомства дикими тваринами «сезону тиші» з обмеженням господарської діяльності і видобутком об'єктів тваринного світу.

У період масового розмноження диких тварин, з 1 квітня по 15 червня, забороняється проведення робіт і заходів, які є джерелом підвищеного шуму і занепокоєння (стрільба, проведення вибухових робіт, феєрверків, санітарних рубок лісу, використання моторних маломірних суден, проведення ралі та інших змагань на транспортних засобах).

У Законі «Про захист тварин від жорстокого поводження» встановлено заборону застосування при полюванні на диких тварин газу, диму, струму. Також забороняються полювання, вилов та інші форми добування диких тварин, які зазнають лиха (переправляються по льоду, рятуються від бурі, пожежі, снігопаду, розливу, снігових лавин, страждають від голоду, потрапляють на ожеледицю, наст, на глибокий сніг, на зледенілих птахів, які знаходяться в ополонці, на тварин в інших місцях надзвичайних ситуацій), полювання на тварин, які знаходяться в безпорадному стані (на нельотний молодняк, молодняк звірів).

http://jurliga.ligazakon.ua/news/2015/5/12/128340.htm


0 коммент.:

Дописати коментар