04 травня 2015

Видобуток бурштину обіцяють легалізувати

Крига скресла: в першому читанні прийняли закон про бурштин. Каміння, яким колись на Поліссі розпалювали грубки, нині - дорогоцінне. За кілограм дрібної фракції дають від п'ятдесяти доларів. Втім, якщо старателю пощастить, натрапить на шматок, за який платять десятки тисяч доларів. Ініціатори нового закону вірять, що в українських родовищах сонячного каменю запанує лад, місцеві бюджети отримають надходження, а старателі не почуватимуться злочинцями.


Агресивно розділяти сфери впливу в бурштиновому бізнесі почали після втечі екс-президента Януковича з України.


Роман Захарчук, громадський активіст:

- Якщо раніше якось контролювалось при Януковичу, були фінансові потоки, і кожна структура знала, за що вона відповідає і за що вона получає певні фінанси, зараз такого немає. Зараз ці фінансові потоки розрушені і повністю некеровані. Це породжує передели, це породжує різні корупційні схеми.

За одним з таких переділів спостерігала уся країна. 9 травня минулого року близько півсотні озброєних, войовничо налаштованих чоловіків з Житомирської, Хмельницької та Київської областей приїхали у Клесівське лісове господарство. Там влаштували криваву бійку з місцевими.

Олексій, мешканець Сарненського району:

- До мене в сім годин ранку подзвонили і сказали, бо там вже все. Підтягуй людей, бо вже стріляють. Ми всі пішли, відкрили джипа, там автоматів чотири і пістолети. І вони стріляли.

У результаті сутичок троє місцевих опинились у лікарні. Із забоями та вогнепальними пораненнями. За цим фактом відкрили кримінальне провадження. Та вже за місяць прокурор Рівненської області заявив: перспектив для покарання винних немає.

Сергій Кубрак, прокурор Рівненської області:

- Для того, щоб оголосити про підозру в організації, в діяльності злочинної групи, треба мати доказову базу, її на даний час ще немає. Зброю вони мали легальну, на підставі дозвільних документів.

У лісах, де видобувають бурштин, справді небезпечно. Правоохоронці, які полюють на копачів, нерідко повертаються звідти на потрощених автомобілях і з забоями та синцями. Історії схожі одна на одну.

Співробітник Сарненського РВ міліції:

- Майже у всіх була вогнепальна зброя. Вони почали по нас стріляти, одному зі співробітників завдали удару прикладами гвинтівок в лице, в груди та скинули декого в канаву.

Артем Лясковець, постраждалий міліціонер:

- Вони спочатку погрожували - чому ви сюди приїхали, їдьте звідси. Ми їм повідомили, що в нас йде відпрацювання. Вони покликали на допомогу ще близько 150 чоловік і почали із застосуванням металевих бит та деревяних палиць і підручних предметів почали бити нас та машини, на яких ми приїхали.

У старателів своя правда і своя філософія. Заробляють, і на закон - не зважають.

- Я местний, отсюда. Я тут живу, і я в цьому лісі виріс, і ніяке дерьмо не має права мені тут запретити, щоб я тут жив. Ви ловіть тих, хто ловить. 

Сергій Родзін, керівник Дубровицького РВ міліції:

- Зараз дуже багато людей просто мають це єдиним заробітком, і коли ми навіть затримуємо, вилучаємо помпу, на їх місце завтра приходять інші. Цю ситуацію треба вирішувати тільки в законодавчому порядку. Вона не може бути контрольована.

І міліціонери, і активісти переконані - видобуток бурштину час легалізовувати.

Роман Захарчук, громадський активіст:

- Гинуть люди. Чим далі, тим більшою стає вакханалія. Населення стає некерованим. Правоохоронні органи не можуть ними керувати. Один одному проламують голови, палять хати.

Узаконення його добування, переконаний чоловік, заспокоїть ситуацію. А місцеві бюджети нарешті відчують, що в землі біля сіл - мільйони гривень.

Роман Захарчук, громадський активіст:

- Будуть державно-приватні структури, наприклад, комунальні підприємства. Вони відводять ділянки, люди заключають контракти, там працюють і спокійно здають товар. Потім теж комунальне підприємство, після того як вийняло звідти товар, проводить рекультивацію і повертає чи в лісгосп, чи в територіальну громаду.

Роман Захарчук долучався до створення законопроекту "Про видобування та реалізацію бурштину". Активіст каже: проект недосконалий, та це - початок вирішення проблем щодо нелегального добування сонячного каменю. І наголошує на ще одному аспекті: старателі, збагачуючись на сотні тисяч доларів, завдають шкоди природі на мільйони.

Олег Ткач, керівник відділу Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства:

- Площа земель, пошкоджених нелегальним видобутком бурштину, становить приблизно 1300 гектарів, в тому числі тих земель, на яких потрібно проводити суцільні санітарні рубки, тобто де вже дерева або попадали, або вони всихають від цієї незаконної діяльності - біля 300 гектарів. Ми вже сто гектарів зрубали.

Авторство: Світлана Прокопчук, Денис Коломис

http://svidok.ua/ua/news/article/13714-vidobutok-burshtinu-obitsjajut-legalizuvati

0 коммент.:

Дописати коментар