09 травня 2015

Захисники заповідності і заповідників, борці з браконьєрами і захисники тварин здобули подвійну перемогу-Президент України в один день підписав одразу два їх Закону

5 травня 2015 року Президент України П.Порошенко підписав два Закони України, підготовлених депутатами і двома громадськими екологічними організаціями - Громадою рибалок України та Київським еколого-культурним центром.

Авторами першого Закону - "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони біорізноманіття" (№ 323-VIII від 9 квітня 2015) є народні депутати минулого скликання Ірина Сех та Андрій Тягнибок, авторами другого "Про внесення змін до деяких законодавчих актів Україна з охорони тваринного світу "(№ 322-VIII від 9 квітня 2015) є народний депутат нинішнього і минулого скликання Микола Томенко та народний депутат минулого скликання Андрій Тягнибок.


Даними Закони вносяться такі найважливіші доповнення до чинних Закону України, завдяки яким:

1. завдано потужного удару по бракон'єрству.

- У ст. 85-1 Адмінкодексу внесені доповнення, якими, по перше, заборонена реклама браконьєрських знарядь лову. Штраф за таку рекламу тепер становить для звичайних громадян від 850 гривень за 1700 гривень, а на посадових осіб та розповсюджувачів реклами, в тому числі адмінів різних рекламних сайтів - від 1700 гривень до 4250 гривень. По-друге, тепер цією статтею заборонено не тільки виготовлення, збут, реклама, а й зберігання браконьєрських знарядь.

- згідно ст. 88-1 Адмінкодексу (порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об'єктів тваринного і рослинного світу) штрафи збільшені в 20-30 разів і складають 510- 3655 гривень (проти колишнього 17-85 гривень). Що стосується дій, які відбулися на території ПЗФ або щодо червонокнижних видів, то тепер чітко вказано, що незаконно добуті об'єкти тваринного і рослинного світу підлягають обов'язковій конфіскації. Що завдасть в першу чергу сильний удар по фотографам з рідкісними птахами і господарями ведмедів в притонах.

- Важливо досягненням даних Законів є відновлення інституту громадських екологічних інспекторів, у яких необгрунтовано в 2000 році були відібрані права складати протоколи за "антибраконьєрських" стаття Адмінкодексу. Теперь нам вдалося повернути права громадським екологічним інспекторам (ст. 255 Адмінкодексу) складати протоколи за практично всі частинами ст. 85 (порушення правил полювання та риболовлі), а також за ст. 88-1 (порушення порядку придбання чи збуту об'єктів тваринного або рослинного світу, правил утримання диких тварин у неволі або напіввільних умовах), та за ст. 91 (порушення правил охорони і використання об'єктів природно-заповідного фонду) Адмінкодексу України.

- До браконьєрським знаряддям лову (ст. 52-1 Закону "Про тваринний світ") тепер додані петлі, самолови, самостріли, електрогон.

- Нарешті повністю похована така варварська снасть як капкани. Після численних невдалих спроб капкани нарешті потрапили в список заборонених снастей до ст. 20 Закону "Про мисливське господарство та полювання", що тепер дозволяє складати на "капканник" протоколи за ст. 85 Адмінкодекса. До цього такої можливості не було.

- Заборонений селекційний відстріл мисливцям (ст. 32 Закону "Про мисливське господарство та полювання), ніж закрита ще одна лазівка ​​для ведення легального браконьерства.Вспомнім тих же зубрів, яких завдяки" селекції "скоротили з 700 голів до 200 голів за 10 років.

2. можуть святкувати свою величезну перемогу і зоозахисники. Завдяки даним Законам, були внесені правки до Закону "Про захист тварин від жорстокого поводження".

Тепер:

- використання (тортури) ведмедів і вовків на прітравочную станціях, а також для проведення випробувань, змагань та прітравкі мисливських собак заборонено (ст. 20).

- поставлена ​​точка на такому варварському явище як пересувні звіринці, пересувні зоопарки та пересувні виставки диких тварин. Тепер заборонено їх створення та їх діяльність (ст. 25).

- вбито осиковий кілок і у варварську дельфінячу імперію Кучука. Теперь заборонена діяльність дельфінаріїв, що не мають природного морської води. (ст.25).

- суттєво скорочено чорний список "шкідливих" тварин (ст. 33 Закону "Про мисливське господарство та полювання"). Тепер від видового терору врятовано життя сорок, граків і сойок. Також заборонено видавати нагороди за знищення "шкідливих" тварин.

- При добуванні мисливських тварин (ст. 20 "Про захист тварин від жорстокого поводження".) Тепер заборонено використовувати газ, дим, струм, розоряти природні місця проживання диких тварин - нірок, барлог, гнізда тощо), а також добувати диких тварин, які потрапили в біду (переправляються по льоду, рятуються від бурі, пожежі, снігопаду, розливу, снігової лавини, страждають від голоду, потрапили в ожеледицю, наст, глибокий сніг, забороняється полювання на обмерзлих птахів, які знаходяться в ополонках, на тварин в інших надзвичайних ситуаціях, на тварин, які знаходяться в безпорадному стані, на нельотний молодняк птахів (хлопунков), на молодняк звірів.

3. Нові Закони суттєво покращили охорону червонокнижних видів та інших рідкісних тварин 

- в ст. 19 Закону "Про мисливське господарство та полювання" внесено заборону на полювання на види, занесені до списку Бернської конвенції, Червону книгу. Це такі як червононосий нирок, сіра качка, крохаль довгоносий, каменушка, казарки белощокая і краснозобая, курочка водяна, пастушок, 4 виду зуйків, 2 види плавунчіков, дупель. Життя цих птахів також тепер врятовано.

- в ст. 22 Закону "Про Червону книгу України" внесено доповнення, згідно з яким тепер господарі та користувачі земельних ділянок зобов'язані забезпечувати охорону червонокнижних видів. Крім цього тепер охорона червонокнижних видів означає тільки заборона їх використання, а не "або обмеження використання" як було раніше.

- Нарешті нам вдалося реалізувати ідею оголошення в місцях розмноження тварин місячників тиші. Місячники тепер відбуватимуться з 1 квітня до 15 червня, в цей час забороняється проведення будь-яких робіт чи заходів, які є джерелом підвищеного шуму і занепокоєння (стрільба, проведення вибухових робіт, фейверков, санітарних рубок лісу, використання моторних човнів, проведення раллі та інших змагань на транспортних засобах (ст. 39 Закону "Про тваринний світ, а також ст. 37, 24, 14 Закону" Про місцеве самоврядування в Україні ").

4. Значний успіх отриманий в рамках всеукраїнської кампанії "Йдемо в Європу - будуємо заповідність".

- В заповідниках тепер заборонений селекційний відстріл тварин (ст. 32 Закону "Про мисливське господарство та полювання"). Тепер послідовникам Януковича не вдасться вбивати оленів і кабанів в заповідниках під виглядом "селекції" і за лімітами Департаменту заповідної справи Мінприроди України.

- громадські екологічні інспектори отримали право складати протоколи за порушення у заповідниках та інших об'єктах ПЗВ (ст. 91 Адмінкодексу. Тримайтеся "заповідні колгоспники"!

- заборонені санітарні рубки з 1 квітня по 15 червня скрізь по Україні, в тому числі і в об'єктах ПЗФ (ст. 39 Закону "Про тваринний світ).

- заборонені всі види суцільних і поступових рубок, рубка дуплистих дерев, добування піску і гравію в річках та інших водоймах у заповідній зоні національних парків, регіональних ландшафтних парків, біосферних заповідників (ст. 18,21 Закону "Про природно-заповідний фонд України).

- пам'ятки природи тепер можуть мати штучне походження (що створює можливість брати під охорону криниці, кар'єри, посаджені дерева і т.п.), крім цього пам'ятки природи отримали юридичну можливість бути розташованими на території інших обьектов ПЗФ, що створює можливість для охорони гнізд рідкісних видів птахів, місць проживання рідкісних комах, кажанів, місць зростання рідкісних рослин, для охорони вікових дерев, наприклад, в господарських зонах нацпарков або регіональних парків, де практично немає ніякої охорони (ст. 3 Закону "Про природно-заповідний фонд України).

- Однією з головних цілей природних заповідників тепер є "підтримка природних спонтанних процесів і явищ" (ст. 15 Закону "Про природно-заповідний фонд України", що створює законодавчу основу для діяльності заповідників як місць протікання екологічних, еволюційних процесів, процесів видоутворення, і довготривалих спостережень за ними.

- відділ екологічної освіти в об'єктах ПЗФ отримали юридичну підставу (ст. 12 Закону "Про природно-заповідний фонд України).

Коментар директора Київського еколого-культурного центру, Заслуженого природоохоронця України Володимира Борейка

Ми стали ще на один крок ближче до цивілізованої Європи. По середньовічному варварству завдано подвійний удар. Головна заслуга в цьому належить народному депутату України, голові Комітету з екології Верховної Ради України Миколі Томенко.Огромное і людське йому спасибі. Хочеться потиснути міцно руки народним депутатам минулого скликання Ірині Сех та Андрію Тягнибоку, які підписали законопроекти і пішли за них в бой.Хочется обняти мого товариша і співавтора цих законів-голови Громади рибалок України Андрія Неліпу, з яким ми нарешті, після довгих невдалих спроб, відродили інститут громадських екоінспекторов.Іменно Андрію належить й інша чудова ідея-заборонити рекламу браконьєрських знарядь в Інеті та інших ЗМІ. Ще одна людина заслуговує теплих слів подяки-це експерт Екоправо-Київ Олег Листопад. Чимало зробив для лобіювання та захисту цих законів. Я дякую директора Департаменту природних ресурсів Мінприроди України Михайла Томахина, активно підтримав наші законопроекти. Я дякую працівникам Комітету з екології та Юридичного управління Верховної Ради України, які багато зробили для того, щоб наші законопроекти стали Законами .Я дякую і працівників Київського еколого-культурного центру, за підтримки яких КЕКЦ записав у свій актив уже 11 прийнятих Законів з охорони природи .
Підписання цих двох найважливіших для охорони природи законопроектів ще раз доводить, що мертвий сезон Януковича закінчився і Україна, щоб не брехали наші вороги і недоброзичливці, поступово набирає демократичний хід розвитку.
Слава Україні! Слава героям!

http://ecoethics.ru/zashhitniki-zapovednosti-i-zapovednikov-bortsyi-s-brakonerami-i-zashhitniki-zhivotnyih-oderzhali-dvoynuyu-pobedu-prezident-ukrainyi-v-odin-den-podpisal-srazu-dva-ih-zakona/#more-10919 

0 коммент.:

Дописати коментар